Close
Skip to content

Over Ons anno 1978

EBS

Het ontstaan van “Engelbert Sport”

In 1953 besloot E.F.G. Tollenaar roepnaam Bert na ongeveer 7 jaar werkzaam te zijn geweest bij sporthuis “Haarlem” (vroeger gevestigd in de grote houtstraat in Haarlem) voor zichzelf te beginnen met een sportzaak op de Gedemte Oude Gracht nr. 53 te Haarlem.

De bedoeling was om een “speciaalzaak” op het gebied van tennis, badminton, tafeltennis, hockeyen en schaatsen op te zetten. Het bedrijf werd ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder de handelsnaam “Sporthuis Centrum”. Omdat deze zaak in het begin niet bekend was en niet zo goed draaide zette zijn vrouw J. Vogel-Tollenaar “De eerste Nederlandse stop inrichting” (ENSI) op voor de reparatie aan kleding. Na ongeveer 3 a 4 jaar kwam door drukte in de sportzaak dit bedrijf op de 2e plaats. In 1955 werd ik als 2e kind geboren en na mij kwam er nog een 3e.

In 1965 was mijn vader in onderhandelingen over zijn naam “Sporthuis Centrum” omdat landelijk een groot concern ook “Sporthuis Centrum” heette en deze zich onder deze naam niet kon vestigen in Haarlem. Na verschillende gesprekken met de Top van dit concern werd besloten dat mijn vader de naam van zijn bedrijf zou overgeven. Mijn vader kocht in diezelfde periode op de “verkoping” een bronzen beeld in de vorm van een “engel” en omdat een van zijn voornamen “Engelbertus” was heette het bedrijf voortaan:

Engelbert Sport Racket en Schaatsspecialist

In 1975 werd mijn vader benaderd door de heer De Korte van de nieuwe opgerichte stichting Kunstijsbaan Kennermerland, of hij geïnteresseerd was om een “schaatswinkel” te openen op de ijsbaan in “Haarlem”. Omdat ik zelf en mijn jongste zus ook in de tenniswinkel werkte en er in de winter nog niet zoveel werk te doen was, heeft mijn vader daarin toe gestemd.

Ikzelf heb met tussenpozen op de ijsbaanwinkel gewerkt en zomers diverse opleidingen gedaan. Nadat de ijsbaan was verzakt in de periode van ongeveer 1981 – 1982 had mijn vader geen zin meer in het schaatsbedrijf om het na heropening van de ijsbaan weer op te starten. Ikzelf had in de tussentijd een goed lopend glazenwassers bedrijf opgezet en daardoor de financiële middelen bij elkaar gebracht voor de overname.

Deze overname is geweest in oktober 1984. Mijn vader heeft nog 1 seizoen bij ons gewerkt om ons te helpen maar helaas is hij in 1986 overleden. Om toch nog een nagedachtenis aan de oprichter van ons bedrijf te hebben is onze bedrijfsnaam:

Engelbert Sport de schaatswinkel v.o.f.

In het seizoen van 1992 heb ik het “Eerste Nederlandse lease systeem voor schaatsen” ontwikkeld. Dit systeem houd in dat er van oktober t/m maart schaatsen gehuurd en mee naar huis genomen kunnen worden. Als de kinderen er uit groeien in dat seizoen kunnen ze omwisselen voor een grotere maat. In het begin was het systeem bezet door ongeveer 40 klanten. Nu is het systeem uit gegroeid tot het grootste schaats lease systeem van Nederland. Dit lease systeem word nu ook toegepast op verschillende ijsbanen in Nederland.

In 1999 is ons bedrijf intern verhuist op de ijsbaan naar het nieuwbouwcomplex. Wij bedanken daarvoor de stichting “Kunstijsbaan Kennemerland” die ons in de gelegenheid stelde ons bedrijf uit te breiden.

Door deze uitbreiding kon ons assortiment vergroot worden en ook de aantallen van de “Daghuurschaatsen”. Dat wij vroeger gebruikmaakte van de handmachines met instelbare liniaal voor de “Ronding” in te slijpen (s1300) en in de loop van de tijd halfautomaten hadden mee ontwikkeld (sprinter) hebben we nu in onze zaak “Volautomatische Computergestuurde” slijpbanken staan.

In het seizoen 2008/2009 hebben wij van de stichtingKunstijsbaan Kennemerland de gelegenheid gekregen om ons bedrijf met ±30 m² te vergroten wat wij met beide handen hebben aangepakt. We zullen, nu we meer ruimte hebben, proberen de wachttijd voor het schaatsverhuur te verkorten. Ook voor de scholen hebben wij vanaf ±1 november 2008 een nieuw huursysteem. Zie hiervoor onze website onder Verhuur.

Schaatsverhuur Haarlem & Schaatsshop Haarlem

Na ruim 40 jaar betrokken te zijn geweest bij de IJsbaan te Haarlem hebben wij ons bedrijf binnen de ijsbaan moeten opheffen. Dat wil echter niet zeggen dat wij niet doorgaan met het promoten van de schaatssport in de regio Haarlem. Wij hebben dan ook een nieuw bedrijf opgezet dat voorziet in transparante, makkelijke en eerlijke verhuur tegen lage prijzen. Zo kunt u ervoor kiezen om uw schaatsen af te halen bij ons op het van Zeggelenplein of komen wij de schaatsen gewoon gemakkelijk bij u bezorgen. Wij gaan door met de service en kwaliteit die u van ons gewend bent alleen tegen lagere prijzen.

©2022 schaatsverhuurhaarlem.nl

Schaatsverhuur Haarlem en Schaatsshop Haarlem zijn

merknamen en domeinen van Engelbertsport V.O.F.